15 Temmuz sürecinden sonra adeta piyasaları yumuşatmak adına soğuk bir duş etkisi yaratan Vergi affı düzenlemesi yani “Kamu alacaklarının yeniden yapılandırılmasına ilişkin kanun tasarısı” bilindiği üzere genel kurulda görüşülerek kabul edilmişti.
Maliye bakanlığınca yapılan açıklamaya göre 162 Milyar liralık vergi borcunun, vatandaşın yükünü azaltmak adına yapılandırılacağını duyurulmuştu. Yapılan açıklamada 90 Milyar lirasının Sosyal Güvenlik primi olarak toplamda 162 Milyar liralık vergi borcunun vatandaşın lehine olacak şekilde yapılandırılacağı ve mükelleflerin tekrar geri kazanılması hedeflendiği şeklinde bir açıklama yapılmıştı.
Yapılan açıklamanın ardından detaylar gün yüzüne bir bir çıkarken, bu yapılandırmaya şuana kadar ortalama 3 milyon’a yakın vatandaşın başvurduğu açıklandı. Vergi dairesinde var olan 90 Milyar liralık mükellef borcunun, yapılacak vergi affı düzenlemesi ile kısıtlama olmaksızın, 30 Haziran 2016 Tarihine kadar geçmişe dayalı tüm borçların yapılandırılması olarak planlanan düzenlemeden vatandaşlar faydalanmaya başladı.
Vergi uzmanları tarafından yapılan açıklamalar ile yapılandırmanın ayrıntıları ise şöyle;
Vergi ve prim borçlarında indirim uygulanmaksızın, mevcut ana para üzerinden yapılandırılma gerçekleştirilecek. Ana para üzerinde yer alan vergi borcu gecikme faiz zammı kaldırılıp, yapılandırma gününe kadar yer alacak yurt içi fiyat endeks kurunun artışı baz alınarak, fiyat artış farkı ana paraya eklenecek.
Faizin ortadan kaldırılmasının ardından netleşecek yeni borç toplamına 18 ay’a kadar taksit imkanı doğabilecek ancak borcunu peşin olarak ödemek isteyen mükellefler için ise faiz ve gecikme zammının %50 oranında ilave bir peşin ödeme indirimi yapılacak. Yapılan düzenlemeye göre itilaflı vergi ve sigorta borçları da mevcut yapılandırma kapsamına alınacak ve mevcut borçlular için stok affı’da yapılandırma kapsamında mükelleflere getirilecek.
Katma Değer Vergisi (KDV)ile Gelir ve kurumlar vergisi mükelleflerinin geçmiş 5 yıla dayalı olarak daha önce tahakkuk ettikleri tutarları belli bir seviyede artırmaları halinde Maliye Bakanlığınca geçmişe dönük herhangi bir vergi inceleme ve teftişine tabi tutulmayacak.
Vergi Dairesince yapılacak olan yapılandırmalara ilave olarak, Kamu alacaklarının yeniden yapılandırılmasına ilişkin kanun tasarısı yürürlüğe girdiğinde, emlak vergisi, çöp vergisi gibi belediyeler tarafından tahakkuk ettirilen ve tahsil edilen vergiler ve hizmet esaslı harçlarda yenilen yapılandırma kapsamına alınmış oldu.
Öğrenim kredisi mağduru öğrencilere müjde !
Kanun tasarısı yürürlüğe girdiğinde özellikle üniversite yıllarında öğrenim kredisi kullanmış ve bu krediyi ödeyememiş 580.000 öğrenci için de yapılandırma kapsamında borçların taksitlendirilmesine olanak sağlanmış oldu.
Kanun düzenlemesine ilişkin diğer ayrıntılar ise şöyle;
Yapılandırmayı kapsayan işletmelerin kasa ve ortaklardan doğan alacaklarına ilişkin düzenlemeye gidilecek. İşletmede mevcut olduğu halde kayıtlarda yer almayan makine, emtia ve teçhizatın kayıt altına alınması olanak doğacak ve kasa mevcutları düzeltilerek mükelleflere kolaylık sağlanacak.
Taksitlendirme nasıl yapılacak ?
Yapılandırma sürecinde peşin, 6,9,12 ve 18 ay eşit taksitler olmak üzere ödeme seçenekleri mevcut. Mükellefler borçlarına göre bu taksitlendirme imkanlarından faydalanabilecek. Yapılacak olan taksitlendirmeye esasen 6 eşit taksit için 1,08 ‘den başlayan faiz oranları uygulanacak.
Taksitlendirmeye nasıl başvurulur ?
Bağlı bulunduğunuz vergi dairelerinde bulunan, sicil memurlarına danışarak, yapılandırmaya başvurabilirsiniz. Sicil memurları tarafından size verilecek taksitlendirme dilekçesini doldurup, vergi dairesine teslim ettiğinizde, yapılandırma süreciniz başlamış olacak.
Mevcut borcunuza göre peşin, 6, 9, 12 ve 18 taksitte borcunuzu ödeyebileceksiniz.
YORUM GÖNDER