YATIRIMLAR NASIL DAHA GÜVENLİ HALE GETİRİLİR
Yatırımların daha güvenli olabilmesini sağlamak adına en önemli etkenlerden birisi bilgi sahibi olmaktır. Dönemsel bazda yatırımlarda değişimler söz konusu olabilmektedir. Yatırımlarda yaşanan değişimler sonucunda bilgi sahibi olarak yeni strateji yolları üretmeli ve buna göre adımlar atılması gereklidir. Yatırımları güvenli hale getirmek için yatırım enstrümanların iyi tanınıyor olması gereklidir. Bilinmeyen yatırım araçları üzerine yatırım yapmak güvenli bir yatırım olmayacaktır. Yatırıma karar verilmeden önce kesinlikle o konu hakkında ne kadar bilgi sahibi olunduğu ölçülüp tartılmalı ve ona göre karar verilmelidir.
Hiç kimse yatırım yapar iken para kaybetmeyi istemez. Fakat devlet tahvilleri, mevduat faizi gibi konular dışında risk taşıyan araçlar üzerine yatırım yapıldığı takdirde kaybetme riski daha artabilir. Yaşanan piyasa dalgalanmalarından bazı zamanlarda kayıp yaşanabilir bu normaldir fakat kayıptan ziyade önemli olan nokta kayıpların telafisi olacaktır. Yatırımlarda kayıp yaşanıldığında kayıpların nasıl telafi edileceği düşünülmelidir. Yatırımları hale getirmek için daha önce yaşanan kayıplar hesaplanmalı ya da olabilecek kayıplar öngörülmelidir ve buna göre bir planlama stratejisi ortaya koyulmalıdır.
Destek Alınmasının Etkisi
Yatırım sermayesi finansal bütçe açısından etkileyici boyutlarda ise yatırım konusunda gerekli olan bilgileri almak için bu konu hakkında profesyonel ve tecrübeli destek elemanlarından destek almanız daha mantıklı olacaktır. Özel danışmanlardan alınan tavsiyelerden başka önceden hareketleri takip edilebilen ve güven sağlayan finans kuruluşlarına da yatırımlar emanet edilebilir. Özel bir destek danışmanı ile çalışmak ya da finansal kuruluşlar ile çalışmak daha güvenli yatırım için çözüm yolu olabilmektedir.
Uzun Vadeli Yatırım Tercihi
Kısa vadeli yatırımlar her zaman finansal açıdan dalgalanmalarda daha çok etkileneceği için daha büyük kayıplara sebebiyet verir ve daha çok risk taşır. Bu nedenle kısa vadeli yatırımlardan ziyade uzun vadeli yatırımların tercih edilmesi daha sağlıklı olacaktır. Örnek verilecek olursa 5 yıl süre ile hedefi belirlenen yatırım ile daha iyi kar sağlanabilir.
Başlangıç olarak her zaman küçük miktarlarda yatırım ile başlamak sistemi tanıma ve algılama açısından ve bunun sonucunda karar verilmesi açısından her zaman daha mantıklı olur. Birikimlerin bazı kısımlarıyla yapılan yatırımdaki gerçekleşebilecek olan kayıplar aynı tutar ile sınırlı kalacağı için bu birikimlerin bir bölümü olası risklerden korunmuş olacaktır. Başlangıçta 4000 TL ile yatırım yapmak yapılacağı gibi 100 TL ile de yatırım yapılabilmektedir. Küçük miktarda yatırıma başlamak olası kayıpları azaltır ve yatırımlar daha güvenli bir hal alır. O konu hakkında küçük yatırım ile başlayarak hem kaybınızı azaltabilir ve hem de ön bilgi sahibi olabilirsiniz.
Doğrudan yapılmış olan yatırımların güvende tutulacağı garanti edilmez ancak ayrılan paranın bir kısmı ile portföy çeşitlendirilmesi yapılarak güven sağlanabilmektedir. Tek veyahut birkaç yatırım aracının kullanılması yerine portföyü bilgi sahibi olunan yatırımlar ile çeşitlendirmek daha mantıklı olacaktır. Portföy çeşitlendirmesi her zaman daha büyük avantajlar sağlamaktadır.
Örnek verilecek olursa paranın bir kısmı ile hisse senetlerine yatırım yapılması düşünülüyor ve diğer bir kısmı ile de vade tercihine göre hazine bonosu üzerinde veya devlet tahvilleri üzerinde değerlendirilmek isteniyor. Yalnız hisse senetleri üzerinde bilgi sahibi olduğu düşünülüyor ise portföy sayesinde şirket sektör ve diğer alanlar ile ilgili alımlar yapılarak çeşitlendirme yapılabilir. Çeşitlendirme ile daha fazla ve takip olayı söz konusu olsa da yatırım için ayrılmış olan paranın büyük bir miktarı güvende tutulmuş olacaktır. Seçime göre her yatırım da çok fazla takibe gerek kalmayabilir ve analize gerek yoktur.
YORUM GÖNDER