Yaz ayları ülkemizin büyük bölümünde çok kısa sürmektedir. Yıl boyunca bu sıcak ayları bekleyerek, tatil planları yaparız. Ancak hiç beklemediğimiz bir şekilde bu zamanlarda hasta olmamız kendimizi çok kötü hissetmemize neden olmaktadır. Peki, yaz hastalıkları olarak bilinen ve sadece yaz aylarında belirli insanlarda görülebilen bu hastalıklar nelerdir. Yaz aylarında hasta olmamak ve bu hastalıklardan kurtulmamak için yapmanız gerekenleri de hastalıklar ile birlikte sizlere aktaracağız. Kimse bu tam eğlenilecek zamanlarda hasta olmak istemez sizlerde hasta olmak istemiyorsanız dikkat etmeniz gerekenleri detaylı bir şekilde sizlere aktarmaya çalışacağız. Yazımızın devamını okurken bu konulara dikkat etmeniz sizin için faydalı olacaktır.
Baş Ağrıları ve Halsizlik
Yüksek sıcakların etkisi ile en çok rastlanan iki hastalık baş bölgesinde oluşan ağrılar ve vücudun genelinde yaşanabilecek halsizliklerdir. Bunların oluşmasının nedeni vücudumuzun günlük rutinlerini düzenli olarak yerine getirememesinden kaynaklandığını söylemeliyiz. Aşırı sıcaklar nedeniyle insanların sürekli olarak tansiyonları düşmektedir. Bunun sonucu olarak da baş ağrısı ortaya çıkmaktadır. Sıcaklar nedeniyle ayak tabanlarında, diş bölgesinde, kulak da ve eklem yerlerinde ağrılar görülebilir. Tabi bazen ağrılar direkt olarak bölgesinde kendini göstermek yerine baş bölgesinde ağrı olarak ortaya çıkabilirler. Bu nedenle de ağrılar halsizlik olarak tüm yaz boyunca devam etmektedir. Halsizlik ve baş ağrılarını engellemek istiyorsanız bol bol su tüketmeniz gerekmektedir. Kronik bir hastalığa sahip değilseniz hafif ağrı kesicilerden de bu ağrıları tedavi etmek için yararlanabilirsiniz. Ağrı kesiciler bu ağrıyı gidermede sizlere yardım etmeyecek seviyede ise bu konuda doktorunuza danışmanızda fayda olacaktır. Bunlarla birlikte vücudunuzu halsiz bırakmasını istemiyorsanız yaz boyunca kızartmalardan ve kafein olarak yüksek olarak içeceklerden uzak durmalısınız.
Yüksek Ateş ve Kaşıntı
Yaz aylarının en korkutucu hayvanı tartışmasız sivri sineklerdir. Bu canlılar özellikle pozitif kan grubuna sahip olan insanlarda ciddi hastalıkların oluşmasına neden olmaktadır. Sürekli olarak sivri sinek ısırıklarına maruz kalan vücut yaz aylarının tamamında kaşınmaktadır. Bu nedenle de bazı dönemlerde yüksek ateşin de görülmesine neden olmaktadır. Bundan kurtulmak için dikkatli bir şekilde yaşanmalıdır. Işığın açık olduğu ve sinekliğin olmadığı odalarda yatmak intihar etmekle aynı kapıya çıkmaktadır. O nedenle yattığınız bölgede bu konulara dikkat etmelisiniz. Mutfaktaki çöp kutusunun ağzının mutlaka kapalı olması gerektiğini unutmayın. Yemeklerinde üzerlerini mutlaka kapatmalısınız. Yarım bir şekilde açık olan yiyeceklerden bile yüzlerce sivri sinek ortaya çıkabilir. Özellikle de yüksek şeker oranına sahip yiyeceklere daha fazla dikkat edilmelidir. Bir piknik alanına gidecekseniz mutlaka vücudunuzu sivri sineklerden koruyacak olan spreylerden kullanmalısınız. Yaz ayları boyunca ısırılan yerler sürekli olarak kontrol edilmelidir. Beklenilenin dışında aşırı karartı ya da uzun süren kabartılar varsa mutlaka doktora gidilmelidir.
Güneş Çarpması
Yaz aylarında dikkatsiz insanların yaşadıkları sorunlarında başında güneş çarpması gelmektedir. Bu sorunun oluşma nedeni tamamen insanlardan dolayı kaynaklanmaktadır. Uzun süre güneşin altına kalan insanlarda yüksek sıcakların etkisi ile birlikte tansiyon bir anda düşebilir ve gözlerin kararması ile birlikte baygınlık yaşanabilir. Bu durumdan müzdarip olmamak için almanız gereken bazı önlemler bulunuyor. Bu önlemlerin ilk sırasında güneşten koruyucu kremler sürmek ve başımızı güneşten korumak amacıyla şapka takmak ilk sıralarda geliyor. Ayrıca günlük kıyafetlerde dikkat edilmesi gerekenlerden birisi de pamuklu olanların sürekli olarak tercih edilmesi olacaktır. Bu sayede güneşten etkilenme oranı otomatik olarak en alt seviyeye düşürülecektir. Bu konuda yaz boyunca sürekli olarak kendinize dikkat etmeniz tamamen sizin elinizde olan bir durumdur.
YORUM GÖNDER