• PAYLAŞ

Yaz Sıcaklarında Sağlıklı Kalmak İçin Öneriler

  • 28/07/2017 - 21:00
  • 0 Yorum
  • 749 görüntüleme

Yaz aylarındaki sıcakların çok yükselmesi sağlık sorunu olmayan kişilere karşı bile olumsuz etki yaratıyor. Hatta bu sıcaklıklar aşırı şekilde arttığında yaşamı tehdit eden boyutlara dahi ulaşabiliyor. Güneş çarpması, sıcak krampları gibi birçok rahatsızlık sıcakların etkisi ile ortaya çıkabiliyor. Bu sebepten dolayı aşırı sıcaklıklarda sağlıklı kalabilmek için önlemlerin alınması önemlidir. Sıcaklık ile birlikte aşırı nem görülen bölgelerde genç olsun yaşlı olsun herkesin bu konuya özenle yaklaşması gerekmektedir.

Sıcaklıklarda önemli derecede artış görülen günlerde güneş çarpması oldukça önemli ve tehlikeli sağlık sorunları arasında yer alır. Ateşin yükselmesi, terleme, sinir sisteminde meydana gelen bozukluklar, halsizlik, baş ağrısı, baş dönmesi, istifra etme, nabzın hızlı atması güneş çarpması belirtilerindedir. Sonrasında ise görme netliğinin bozulması, algılama ve koordinasyon yeteneğinin bozulması, göz çukurlarının belirginleşmesi, bilinç kaybının yaşanması gibi ciddi boyutlarda sorunlarla karşılaşılabilir. Bu tür durumlarda ise bir an olsun vakit kaybetmeden bir sağlık merkezine başvurmak gereklidir.

Genel olarak insan vücudunda en çok hareket eden kısımlar kol ve bacaklar olduğundan bu bölgelerde meydana gelen aşırı tuz kaybı ile beraber sıcak krampları görülebilir. Terleme sonucunda kaybedilen su ve tuzun yalnızca su içerek karşılanması yeterli olmamaktadır. Kandaki sodyum değerinde düşüklük sebebi ile sıcaklara bağlı olarak kramplar görülebilir. Yaz aylarında özellikle sıcak ve nem oranının yüksek olduğu günlerde ise uyumak çok zor olabilir. Hava sıcaklığına bağlı olarak vücut ısısının artmasıyla uykuya dalma zorlaşabilir. Sıcak havalarda yataktan kalkmakta zorlanma ve gün içerisindeki işlerin yapılıyor iken isteksizlik meydana gelmesi yaşanabilir. Sıcak havalarda yetersiz beslenme sonucunda ise vitamin ve mineral eksikliğine bağlı olarak kronik yorgunluk görülebilir. Fakat bu halsizlik ve yorgunluk süreci sıklaşır ise başka sağlık sorunları da ortaya çıkabilir. Tiroit ve böbrek üstü bezinin düzensiz çalışması, tansiyon hastalığı, kalp rahatsızlıkları, aşırı sigara kullanımı yorgunluğu artıran sebepler arasında yer almaktadır. Sıcaklara bağlı olarak ortaya çıkan kronik yorgunluğu engellemek için, yeterli ve dengeli beslenme ve düzenli uyku önem taşır. Özellikle ılık duş, canlandırıcı etkiye sahiptir. Yeterli beslenme, kronik yorgunluğa karşı alınması gereken önlemlerdir. Sıcak havalar, özellikle 50 yaşının üzerindeki yüksek tansiyon hastalarında, beyin kanaması riskini de artırmaktadır. Sıcakla birlikte artan vücut ısısı; özellikle sinir hasarının eşlik ettiği diyabetik hastalarda, idrar söktürücü tansiyon düşürücü ilaç alanlarda ve yeterince sıvı tüketmeyen hastalarda tansiyonun ciddi oranda düşmesine neden olabilir. Güneş çarpması olduğunda hastayı mutlaka serin bir yere almak gerekir. Onu yavaş yavaş soğutmak ve sıvı takviyesi yapmak gerekir. Kişinin bilinci açık ise tuzlu bir ayran içirilebilir. Yavaş yavaş buz ile kompresler de yapılabilir. Sıcak havalarda sağlıklı ve kaliteli bir uyku için ise beslenme kurallarına dikkat etmeli ve iyi bir uyku ortamı oluşturmalıdır. Öncelikle akşam yemeklerinde ağır ve yağlı yemeklerden ve kafeinden kaçınmalıdır. Bunlar uykuya dalmayı güçleştirir ve uyku kalitesini bozar. Uyunacak yerin havadar olmasına, çarşaf, yastık kılıfı ve pikenin de pamuklu ürünlerden seçilmesine dikkat edilmelidir.

Sıcak havalarda el ve ayaklarda şişmelerin meydana gelmesi sık rastlanan durumlardandır. Sıcak havalarda dokulardaki su toplanması sonucu bu durum oluşur. Vücuttaki sıvı ihtiyacının artmasıyla beraber aşırı terleme, damarlarda sıcak etkisi ile genişlemenin meydana gelmesi ve el ve ayaklarda şişlikler oluşmaktadır. Soğuk uygulama yapılarak ödemin azalması sağlanabilir. Soğuk uygulama ise buzlu su dolu kovanın içine el ya ayakların 10-15 dakika kadar bekletilmesi ile sağlanabilir.

 

 

 

 

 

 

 

Click to rate this post!
[Total: 0 Average: 0]
  • PAYLAŞ


Böldüğüm için üzgünüm ama,


2 dk’dan daha fazla bir süredir sitemizdesiniz.Bir beğeniyi hakettiğimizi düşünüyoruz 😉