• PAYLAŞ

Yenidoğanların ve Bebeklerin Ateşi Nasıl Düşürülür ?

  • 24/01/2017 - 19:40
  • 0 Yorum
  • 868 görüntüleme

Yenidoğanların ve Bebeklerin Ateşi Nasıl Düşürülür ?

Yenidoğanlarda ve bebeklerde sık karşılaşılan sağlık problemlerinin başında yüksek ateş gelir. Çoğu zaman yüksek ateş nedeniyle anneler, ateşi düşürmek için pek çok yol denerler. Fakat akıldan çıkarmaması gereken, yenidoğanlarda belli bir dereceye kadar yüksek ateş normal karşılanabilir. Bu açıdan ateşin derecesi ve aynı zaman da beraberinde onu takip eden semptomlar oldukça önemlidir. Bazı durumlarda ateş bir hastalık belirtisiyken, bazı durumlarda bebekler çok ciddi enfeksiyon geçirdiği halde hiçbir belirti göstermez. Bu açıdan ateş tek başına hastalığın önemi hakkında fikir vermez, fakat bir sorun olabileceğinin belirtisi olarak algılanabilmektedir.


Bebeklerde Normal Ateş Sınırı Nedir ve Kaç Derece Arasında Olmalı ?

Yenidoğanlarda ve bebeklerde ateş ölçümü son derece hassas bir konudur. Ateşin ölçüldüğü yerin ısısı, ölçümün yapılacağı cihaz ve hatta ölçümün yapıldığı saat bile bir o kadar önemlidir. Örnek olarak sabah saatlerinde bebeğin ateşi en düşük seviyeleri gösterirken, akşam saatlerine gelindiğinde en yüksek seviyeyi göstermektedir. Farklı bir açıdan bakıldığı zaman ateş ağızdan ölçülmüşse, makattan ölçülmesine göre ateşe göre 0,6 derece daha düşük gözlemlenir. Bununla birlikte bebeğin koltukaltından yada kasığından ölçülen ateş de, ağızdan alınan ölçüme göre ateşin derecesine göre 0,6 derece daha düşük çıkmaktadır.

-Ateş makat yolu ile ölçülüyorsa en yüksek olarak 38 derece,

-Ağız yolu ile ölçülüyorsa en yüksek olarak 37,5 derece,

-Kasık yolu ile ölçülüyorsa en yüksek olarak 37 derece olmalıdır.

Bebeğin ateşinin normalden daha yüksek olarak düşünülebilmesi için ölçülen derecenin 38’in üzerinde, çok fazla yüksek olduğunun söylenebilmesi için ise 39’un üzerinde olması gereklidir. Bebeklerde  yapılan ölçümlerde 40 derecenin üzerinde olan ateş ise hayati tehlikeye yol açabilecek bir sorundur.

Bebeklerin Ateşi Nasıl Düşürülür ?

İlk olarak akıldan çıkarılmamalıdır ki; yeni doğanlarda ve bebeklerde ateşin yükselmesi çok sık rastlanan ve genel olarak bir sorun teşkil etmeyen durumlar arasındadır. Bu açıdan ilk yapılması gereken bebeğin üzerinde bulunan fazla giysilerin çıkarılması ve bebeğin bulunduğu ortamın sıcaklığının 20 derece civarında olmasının sağlanmasıdır. Bebeklerde Ateş ölçünün kesin ve daha gerçekçi sonuç alınabilmesi için bebeğin ateşi makattan ölçülmelidir ve 2 yaşın altında olan çocuklarda ateş 39-39,5 dereceyi geçmiş ise havale geçirme riskinden dolayı acil olarak müdahale edilmelidir. Bu durumda asıl amaç ateşin mutlak olarak 38-38,5 dereceye düşürülebilmesi olmalıdır.

Bebeği olan her bireyin evinde her zaman bir tane bebekler için ateş düşürücü şurup bulunması gerekir. Bebeğin ateşi ölçülmesinden sonra yüksek olduğu fark edildiği zaman hemen bir ölçü ateş düşürücü şurup verilmesi gerekir. Ancak şurubun miktarı, bebeğin büyüklük ve kilosu dikkate alınarak doktor tarafından tavsiye edilen dozda uygulanmalıdır.

Bebeğin üzerinde bulunan fazla giysileri çıkarılıp, ateş şurubu verilmesinden sonra da ateşi hala düşmezse daha fazla beklemeye gerek duymadan mutlaka bir sağlık kuruluşuna ulaşması gereklidir.

Yüksek Ateşte Bebeklerde Fitil Çok Etkilidir

Bebeklerin ateşi yükseldiği zaman kullanmak üzere evlerde genel olarak ateş şurubu ve fitili bulunması gerekir. Fitil, şuruba göre çok daha hızlı etki edip bebeğin ateşini düşürmesinden dolayı yüksek ateş ve acil müdahale gerektiren vakalarda fitil kullanılması önerilir. Ateşi olan bebeğe şurup veya fitil verilmesinden sonra ateşi düşürmek adına vücudu soğutma çalışması yapılması gereklidir.

-Bebeklerin vücut ısıları ortamın ısısından çok fazla etkilendiği için ortamı mutlaka 20 derece ısıya getirmek, soğutma uygulamaları arasında önemli olan uygulamalar arasındadır.

-Bebeklerin vücut ısısını düşürmek adına buzlu su kullanılması yerine, ılık veya hafif sıcaklıkta bir su yardımı ile duş aldırmak gereklidir.

-Bu uygulamaların yapılması esnasında bebeğin yanından kalmak ve sık sık ateşini kontrol etmek gereklidir.

 

 

 

 

 

 

Click to rate this post!
[Total: 0 Average: 0]
  • PAYLAŞ


Böldüğüm için üzgünüm ama,


2 dk’dan daha fazla bir süredir sitemizdesiniz.Bir beğeniyi hakettiğimizi düşünüyoruz 😉