Yurt Dışında Çalışanlar Nasıl Erken Emekli Olur ?
Mavi kartlı Olan Gurbetçilere Erken Emeklilik Fırsatı Doğdu ;
Emeklilik hakkını bekleyen bazı çalışan kesimlere hayata geçen Torba Kanun ile erken emeklilik fırsatı doğdu. Hayata geçen torba yasanın içeriğinde erken emeklilik imkanında yararlanacak çalışan kesimlerden birisi de Yurt dışında çalışan gurbetçiler oldu. Yurt dışına, çeşitli ülkelere çalışmak için giden oldukça hatırı sayılır rakamlarda gurbetçi vatandaşımız bulunuyor. Yurt dışına çalışma amaçlı giden gurbetçilerimizin emeklilik konusunda mağduriyetlerini gidermek adına Torba Yasa ile beraber çeşitli haklar sunuldu. Yurt dışında çalışan vatandaşlarımızın emeklilik ile ilgili birçok sorunu geçtiğimiz yıllar içerisinde masaya yatırılmıştı sorunların bazıları çözümü ulaşmasına rağmen büyük bir kısmı çözüme ulaşmamıştı, hayata geçirilen Torba Yasa ile geri kalan sorunlar da çözülüyor.
Mavi kartlı Bulunan Gurbetçilerin hakları
Yurt dışında çalışan ve Mavi Kartı olan gurbetçilerimizin yaşadıkları ülkelerin vatandaşlığına geçmesi durumunda, Türk vatandaşlığında bulunan haklarının korunması adına Mavi Kart çıkarılmıştı. Yurt dışında çalışan yada çalışan gurbetçiler, mavi kartta sahip olduğu zaman Türkiye’deki bir çok haktan yararlanmasına karşın, maalesef ki sosyal güvenlik hakkı kapsam dışında bırakılmıştı. Bu konuda oldukça mağdur olan işçiler ancak haklarını alabilmek için kuruma dava açtıklarında mahkeme kararına dayalı olarak borçlanıp emekli olabiliyorlardı. Ancak bir çok gurbetçi zaman yada emek kaybı sebebiyle hakkını arayamadıklarından dolayı sosyal hakları otomatik olarak kayboluyordu.
Yakın zaman da hayata geçirilen Torba Kanunun içeriğine eklenen bir madde ile beraber Türk vatandaşlığından izin alarak çıkan ve mavi kartlı olan gurbetçilerimiz, dava açmasına gerek kalmadan yurtdışı hizmet borçlanması yapabilme hakkına sahip oldular. Bu sayede yurt dışı borçlanma süresinin öne çekilmesi imkanı doğmuş oldu ve bununla beraber erken emekli olma fırsatından da yararlanabilecekler. Eğer daha önce bu konu hakkında dava açmışlar ve hala davaları sürüyorsa açtıkları davalarından vazgeçtikleri durumunda emeklilik haklarına otomatik olarak kavuşacaklar. Aynı zaman da açtıkları davalardan vazgeçmeleri durumunda, mahkeme masrafı ödemek zorunda bırakılmadan dava kapanacak.
Eski yasada gurbetçiler vatandaşlar mavi kartlı olduklarından dolayı yurtdışı borçlanması yapabilmeleri adına dava açmak zorunda kalıyordu. Torba Yasanın getirdiği haklar ile birlikte artık dava açmalarına gerek kalmadan yurtdışı borçlanmasını kolaylıkla yapabilecekler. Yasaya dayanarak davaya gerek kalınmadan yurtdışı çalışmaları başlangıç zamanı olarak kabul edilerek daha erken yada daha yüksek aylıklarla emekli olmaları söz konusu olacak.
Bunun asıl nedeni ise SGK, yurtdışı borçlanmalarını incelemeye aldığında, yurt dışında çalışanların, yurt dışı işe başlama tarihini kesinlikle kabul etmiyordu. Bu sebeple yurt dışında çalışan bireylerin 10-15 yıl kadar daha geç emekli olmasına neden oluyordu. Durum böyle olunca yurt dışında çalışan vatandaşlar dava açıyor, genel olarak bakıldığında ise davayı kazanıyor ve yurtdışı işe giriş tarihine baz alınarak emekli olabiliyordu. Bundan sonra devreye hayat geçirilen Torba Kanun girdi. Bu konundan sonra ise ikili sözleşme imzalanmış olan ülkelerde çalışan vatandaşların yurtdışında işe giriş tarihleri başlangıç tarihi olarak kabul edilecek. Emeklilik tarihleri ve maaşları buna göre hesaplanacak. Yurt dışından yaşayan vatandaşlarımıza büyük bir kolaylık sunulduğunu en azından artık mahkemelerde uğraşmalarına, zaman ve emek kaybetmelerine gerek kalmadığını açıkça belirtebiliriz.
YORUM GÖNDER