Zayıflatıcı Mide Balonu Nedir ve Kimlere Uygulanır ?
Aşırı şişman olmanın estetik bir sorun olmasının dışında esas olarak genel bir sağlık sorunudur ve zamanında tedavi edilmemesi durumunda şeker hastalığı, yüksek tansiyon, eklem hastalıkları, kalp yetersizliği ve psikolojik rahatsızlıklara sebep olmaktadır. Şişmanlık tedavisi esnasında kullanılan ilaçların uzun süreli kullanımları durumunda yan etkileri sebebiyle sorun oluşturmaktadır. Zayıflatıcı mide balonu sistemi diğer bir anlatımla midenin içerisine balon yerleştirilmesi şişmanlık – obezite tedavisinde giderek artış gösteren ve sıklıkla tercih edilen etkili bir zayıflatma yöntemidir. Bu yöntem kullanılması sayesinde bariatrik cerrrahi olarak isimlendirilen mide küçültme ameliyatları bir çok sağlık merkezinde artık terkedilmeye başlanmıştır. Yöntemin uygulanmasında herhangi bir cerrahi girişim gerek olmadan sadece endoskop kullanılması ile tecrübeli bir gastroenterolog tarafından rahatlıkla uygulaması yapılabilmektedir. Bu yöntem sayesinde obezite ve buna eşlik edebilecek diğer hastalıklar sebebiyle cerrahi girişimin son derece riskli olduğu bireyler için özellikle uygundur. Mide içerisine yerleştirilen balon midede yer kaplamasından dolayı erken doyma ve tokluk hissi vermesiyle bireylerin daha az miktarlarda gıda tüketmesine ve sayede kilo vermesine neden olur. Yeterli miktarda kilo kaybı sağlandığında, genel olarak 6 aydan daha uzun olmayan bir süre sonrasında , balon endoskop kullanımı aracılığıyla söndürülmesiyle mideden çıkarılır. 6 aylık uygulama esnasında elde edilen kilo kaybı her bireye göre farklıdır ve ortalama olarak 15kg-80 kg arasında değişebilen miktarlar gözlemlenmektedir.
Zayıflatıcı Mide Balonu Kimlere Uygulanır ?
Zayıflatıcı mide balonu, yoğun yapılan diyet yada egzersiz programlarına rağmen kilo vermekte zorlanan ve 18-55 yaş arasındaki bulunan erişkinlerin zayıflaması amacı ile kullanılan ve geçici bir süreliğine uygulanan bir tedavi yöntemdir. Genel olarak 6 aydan daha uzun olan sürelerde kullanılması tavsiye edilmemektedir. Hamile yada emziren bireylerde kullanılması önerilmez. Aynı zaman da tedavinin uygulanmasına başlanmadan önce zayıflama programını yürüten endokrinoloji ,metabolizma veya iç hastalıkları uzmanı ile gastroenteroloğu bu tedavinin yapılmasının birey için uygun olup olmadığı konusunda bir fikir birliğine varması gerekir.
1- Vücut kütle indeksi 30-40 – BMI- Body Mass Index arasında olan ve bu sebeple ciddi olan tıbbi problemler gelişme riski bulunan şişman insanlarda
2- Aşırı kilo sebebiyle tedavi edilmesi mümkün olmayan tip 2 şeker hastalarında
3- BMI 40 üzerinde olan yada BMI 35 ile 40 arasında olup bununla birlikte ciddi olan tıbbi problemleri bulunmasından dolayı zayıflatıcı cerrahi girişimleri tolere edemeyecek bireyler yada bu özelliklere sahip olsalar dahi cerrahi girişim uygulanmasını istemeyen bireylerde
4- Herhangi bir sebeple cerrahi tedavi uygulanmasının gerekmesi durumunda obezitenin meydana getirdiği cerrahi risk sebebiyle bu tedavileri uygulanması mümkün olmayan ve vücut ağırlıkları cerrahi girişime uygun hale indirilmesi gerekli olan bireylerde kullanılması uygundur.
BMI nedir ? Vücut ağırlığı / boy2
Örnek olarak ; Vücut ağırlığı 115kg, boyu ise 1.65m olan bireyde
BMI = 110 / 1.65 x 1.65 = 40 olarak hesaplanması gerekir.
Zayıflatıcı Mide Bolunu Uygulaması Nasıl Yapılır ?
Balon sönük durumdayken ağız yoluyla yutturularak mideye ulaştırılır ve daha sonraki aşamada balona ekli olan kateter aracılığıyla balon steril su yada hava ile şişirilir. Balon yeterli olan hacme ulaşmasından sonra üzerinde bulunan mekanizma aracılığı ile kateter balondan ayrılması sağlanarak geri çekilir ve balon mide içerisinde bırakılır. İşlem esnasında ağrı hissedilmemesi için işlem öncesinde sakinleştirici ve ağrı kesici ilaçlar verilir. Midesine balon yerleştirilen bireyler uygulamadan bir kaç saat sonra yemek yemeye başlayabilmelerinin yanı sıra, günlük yaşamlarına normal olarak devam edebilirler.
Zayıflatıcı mide balonu uygulaması yapılan bireylere, aldıkları gıdaları iyice çiğnemeleri, yavaş yemeleri, yeterli miktarda sıvı almaları ve karbonhidrat içerikli olan içeceklerden uzak durmaları tavsiye edilmektedir. Öğün aralarında kesinlikle gıda alınmamalı, gece geç olan saatlerde yada yatmadan en az iki saat öncesine kadar kesinlikle yemek yenmemelidir. Öğün aralarında su takviyesi alınması mide içerisinde bulunan balonun yüzeyinde biriken gıdaların da temizlenmesine oldukça yardımcı olacaktır. Gün içerisinde düzenli olarak egzersiz yapılması bu minimum 15 dakika kadar yürünmesi gibi – tavsiye edilir. Mideyi tahriş edebilecek aspirin ve antiromatizmal gibi ilaçlar kullanılması durumunda mutlaka birlikte koruyucu ilaçların alınması gerekir. Yeterli miktarda gıda alınmaması bazı bireylerde vitamin ve mineral eksikliğine neden olabileceğinden bireylerin bu yönden mutlaka izlenmeleri ve gerektiği durumlarda vitamin takviyesi yapılması uygun olacaktır.
Zayıflatıcı Mide Balonu Uygulamasının Yan Etkileri Nelerdir ?
Balon uygulanması esnasında görülebilecek yan etkiler arasında üst gastrointestinal sistem endoskopisi – Gastroskopi esnasında oluşabilecek yan etkilerden farklı değildir. Bazı bireylerde daha öncesinden var olan göğüste yanma yada ekşime şeklinde reflü şikayetleri mideye balon yerleştirilme uygulamasından sonra artış gösterebilir. Balonun mideye takılmasından sonraki ilk günlerde karın üst bölgesinde rahatsızlık yada şişkinlik hissi, bulantı çok nadiren kusma görülebilir ve genel olarak bir kaç hafta içerisinde bu şikayetler gerileme gösterir. Fakat kusma uzun süreli olduğunda vücudun sıvı ve elektrolit dengesi bozulabilme olası olduğundan dolayı birey doktor kontrolü altında izlenmeli ve gerekmesi durumunda balon mideden çıkarılmalıdır.
YORUM GÖNDER