Zika Virüsü Aedes türü olan sivrisinek tarafından bulaştırılan bir hastalıktır. ZİKA virüsü adı ilk defa Afrika’ da Zika ormanlarında ortaya çıkmasından dolayı verilmiştir. Hastalık sivrisineklerin ısırması sonucu bulaşır. Özellikle hamile bayanlara bulaşan hastalık, doğmamış olan bebeklere de geçer. Bu hastalığın bebeklere etkisi ölümlü doğumlardır. Zika virüsü almış bayanlarda canlı olarak doğan bebeklerde büyük oranda mikrosefali hastalığı görülür. Bu hastalığın etkileri 2-7 gün arasında görülür, geçen bu süreye kuluçka süresi denir. Zika Hastalığını oluşturan asıl etken virüstür. Virüsler klasik tedavi yöntemlerine başvurularak tedavi edilemez. Virüsler antibiyotiklere ve bu türde olan ilaçlara tepki vermezler. Hastalığın tedavisi, hastalığa karşı üretilecek aşı veya serumla mümkün olabilir. Hastalığa karşı aşı veya serumlar şu ana kadar üretilebilmiş değil.
Zika Virüsü Nasıl Bulaşır?
Virüsü bulaştıran ana etken Aedes türü olan sivrisinektir. Başka nedenlerle hastalığın bulaşma yolları henüz bilinmemektedir. Genel olarak bakıldığında hastalık kan yoluyla bulaşan virüslerle benzerlik göstermektedir. Kan alıp verme işlemler hastalığın bulaşmasında diğer bir etken yol olur.
Zika Virüsü Nerelerde Görülür?
Hastalık gene olarak tropikal kuşakta görülmektedir. Bunun nedeni sivrisineğin tropikal kuşakta yaşıyor olmasıdır. Kıta olarak bakıldığın da zika hastalığı Afrika, Amerika ve Asya kıtalarında gözlenir. Dünya sağlık örgütü hastalığın tespit edildiği 22 ülke olarak açıkladı. TC Sağlık Bakanlığı Güney Asya Kıyıları, Tropikal Afrika ülkeleri ve ormanları, Fransız Guyanası, orta ve güney Amerika tropikal adaların bir çoğu için seyahat uyarısında bulundu.
Zika Virüsünün Belirtileri Nelerdir?
Dünya sağlık örgütünün açıklamalarına göre hastalığın belirtileri her 100 bireyden ancak 25 inde görülüyor. Kalan 75 birey hastalığın belirtilerini göstermeden iyileşiyor.
Hastalık belirtileri görünen kişilerde;
-Aniden oluşan baş ağrıları
-Yüksek ateşlenme
-Deride pullanma ve döküntülü kızarıklıklar
-Eklem bölgelerinde şiddetli ağrı
-Eklem bölgelerinde şişlik
-Yaygın kırgınlık ve şiddetli kas ağrıları,
-Göz sapında şiddetli ağrı,
-Sürekli Kusma
Gibi semptomlar görülebilir. Bu semptomlar birçok virüstük hastalığın semptomları ile karıştırılır.
Zika Virüsünün Tedavisi Nasıl Yapılır?
Hastalığın genel belirtileri malarya, kızamıkçık veya kızamık gibi hastalıklarla karıştırılabilir. Hastalığın teşhisi edilmesi ancak kan analizleri sonucunda mümkün olabilir. Hastalığın etkin bir tedavisi mümkün görünmemektedir. Zaten virüs kaynaklı hastalıkların tedavisi değil önlenmesi esas alınır. Bu tedavi de aşıyla mümkündür. Brezilya ülkesi hastalık için geliştirilecek aşı programlarına, oldukça büyük ölçüde fon ayırmıştır.
YORUM GÖNDER