Zorunlu Yaşamsal Giderlerden Nasıl Tasarruf Yapılır?
Ekonomik şartlar her geçen gün kötüleşirken az ve orta gelirli bireylerin tasarruf yapması ön plana çıkıyor. Mecburi olarak harcamanız gereken giderlerinizi gözden geçirerek tasarruf sağlamanız mümkün. Böylece zorunlu yaşam giderlerinizden bazı noktalara dikkat ederek tasarruf sağlayabilirsiniz.
Hayatta kalmak için bazı zorunlu harcamalarımız vardır. Örnek vermek gerekirse ev kirası, sağlık giderleri ve elektrik faturaları vb. harcamalarımız zorunlu olan harcamalarımız arasındadır. Bu tür harcamalarımızın tamamı mecburi olduğu için genelde doğrudan ödeme yaparız. Bundan dolayı genelde zorunlu giderlerden tasarruf yapılabileceği pek düşünülmeyen bir durumdur. Gün geçtikçe zorlaşan ekonomik koşulları göz önüne aldığımızda, zorunlu giderleri için tasarruf yapmanın önemi daha çok ortaya çıkacaktır. Zannedildiği gibi bu giderlere yönelik tasarruf yapmak zor değildir. Sizler için bazı yolları sıraladık.
Yaşadığımız zamanda herkes çok yoğun ve ailesiyle daha az vakit geçiriyor. Yoğun iş temposu, sürekli bir yerlere yetişme telaşı içerisinde insanlar yemek yapmaya zaman ayıramıyor. Bunun getirisi olarak dışarıdan yemek almak veya dışarıda yemek yemek, beslenme ihtiyacımızı karşılamak için alternatif olmaktadır. Dışarıdan yemek ihtiyacımızı giderdiğimizde kazancımız sadece zaman olmaktadır. Bunun yanında maddi olarak kayıplara neden olur. Dışarıda yiyeceğiniz yemekle evde bir şeyler yaparak daha fazla gün geçinebilirsiniz. Tekrarlayan yemekler aylık olarak gelirimize ciddi zararlar verebilir. Dolayısıyla zorunlu giderlerden tasarruf sağlamak için ilk olarak yapmanız gereken dışarıdan yemek yemeyi bırakmaktır.
Zorunlu giderler arasında en fazla harcama yaptığımız bölüm kira vermek olmaktadır. Kira giderlerini tasarrufa dönüştürmek adına daha küçük bir eve geçebilirsiniz. Veyahut toplu konut, mortgage gibi seçenekleri deneyerek kira geliri ödeyerek kendi evinize sahip olabilirsiniz. Yıllar içinde kiraya harcadığınız gelirleri hesap ettiğinizde ciddi bir tasarruf olacağını fark edeceksiniz. Ayrıca daha küçük bir eve taşınmak özellikle kış mevsiminde ısınma maliyetlerinin düşmesi açısından önemlidir. Böylece ısınma faturanızdan tasarruf etmiş olursunuz. Kira maliyetinizi mümkün mertebe düşük seviyede tutmanız gelir dengeniz açısından faydalı olacaktır.
Bankalara yaptığımız birtakım ödemeler aylık olarak hesaplandığında gelirimize zarar vermektedir. Mümkün olduğunca bankalara masraf ödememeye özen gösterin. Örneğin kredi kartı ve hesap işletim ücreti aidatları, geciktirilerek yapılan borç ödemeleri, EFT gibi para transferlerinde yaşanan kesintiler düşünüldüğünde bankalara yaptığımız küçük ama biriktiğinde büyük olan masraflara dikkat edilerek tasarruf sağlanabilir. Ayrıca eğer ortak ATM’lerden para çekiyor veya bakiye sorguluyorsanız bunlardan kaçının. Ortak ATM’ler bu tür işlemler için kesintiler yapmaktadır. Bunların haricinde acil ihtiyaçlarınız için kredili mevduat hesabı veya nakit avans gibi ürünleri kullanmayın. Bu tür ürünler komisyon ve faiz oranları alarak ek masraflardan çıkarmaktadır.
Günümüzde tasarruf konusunda yaşanan en büyük sıkıntı ihtiyaçlarımızı nakit yöntemler kullanarak karşılamamaktır. Küçük veya büyük fark etmeksizin tüm giderlerimiz için kredi kartı kullanıyoruz. Ay sonu geldiğinde elimizdeki tüm nakiti kredi kartlarına yatırıyoruz. Bu durum kişilerin tasarruf yapmasını engelliyor. Kredi kartı gereksiz ihtiyaçlar için kullanılıp, elimizde nakitin kalmamasına neden oluyor. TBB tarafından açıklanan verilere göre geçtiğimiz senelerde 1 milyon 18 bin 576 kişi bu şekilde kredi kartı kullanarak borcunu ödeyemedi ve yasal süreçle karşı karşıya kaldı. Eğer sık bir şekilde kredi kartı kullanıyorsanız dikkatli olmalısınız. Gerekmediği sürece nakit olarak harcamalarınızı yapmak gerçekçi olmanızı sağlayacaktır. İhtiyacınız olmayan şeyleri almayarak tasarruf sağlayabilirsiniz. Kredi kartı şüphesiz doğru kullanıldığında avantaj sağlamaktadır. Ancak sürekli olarak haddinden fazla harcama yapıyor ve ay sonunda elinizde Bir şey kalmıyorsa cüzdanınıza banknot koyarak nakit olarak ödemelerinizi yapmanızı öneririz.
YORUM GÖNDER